Kontakta oss info@hk-green.eu

Orkidé och dess sjukdomar

Celada Orchids (lat. Orchidaceae), populärt Orchids är extremt omfattande. Hittills har cirka 30 000 botaniska arter beskrivits i naturen . Mer än 100 000 hybrider och sorter har skapats genom korsning under konstgjorda förhållanden. Detta vittnar om deras stora popularitet och popularitet bland odlare av prydnadsväxter. Idag finns orkidén i många hushåll.

Med tiden kommer Orchidodlaren säkert att stöta på sjukdomar och skadedjur som angriper dessa växter.

De förekommer främst på försummade och dåligt odlade växter. För att kunna ställa en korrekt och korrekt diagnos av en sjukdom eller skadedjur måste odlaren veta vad som är onormalt i utseendet och det allmänna tillståndet hos hans växt. Om problemet hittas i början är sannolikheten för framgångsrik behandling mycket större. Man bör dock komma ihåg att orkidéer regelbundet byter löv, så gulning av bladen kan också vara ett helt naturligt fenomen.

Ruttnar av rötter, pseudoknölar och jordnötter

Det bildas av ett långvarigt överskott av vatten i substratet. Det kan också orsakas av tillsats av infekterad jord eller förorenade verktyg. Den sjuka växten försvagas, växer inte och kan gradvis dö.

Vi kontrollerar plantans rotsystem och tar bort de drabbade delarna, som är bruna och till och med grötiga. Vi lämnar bara fasta vita delar av rötterna, som vi kommer att behandla tillräckligt med fungicider. Sedan planterar vi orkidén i ett nytt underlag och en blomkruka. Vi kommer att förstöra de sjuka delarna.

Kronbladsmögel

Om miljön där orkidén odlas är för varm och fuktig kan den angripas av Botrytis -svampen. Sjukdomen manifesteras av bruna till svarta fläckar på blommorna. Det är mycket smittsamt. Kronbladet måste tas bort och förstöras omedelbart. Odlingsförhållandena måste också anpassas därefter. Vi behandlar växten med en fungicidlösning .

Svart ruttna

Om det är på en växt   för mycket stående vatten under lång tid kan svarta fläckar dyka upp på bladen, som gradvis sprids över hela växten. Ta bort och förstör de drabbade delarna, behandla växten med en fungicid spray.

Bakteriell mjuk och brun ruttna

Denna sjukdom angriper orkidéer som odlas i en olämpligt varm och fuktig miljö. Bred ut med vatten. Symtomen är vattniga delar av bladen, som ofta kantas av gult. Sjukdomen sprider sig snabbt till rötterna och pseudot knölarna hos orkidéer. De ruttna delarna luktar obehagligt. Vi kommer att ta bort och förstöra de infekterade delarna. Vi behandlar hela Orchid och alla närliggande växter med en lämplig fungicid.

Virussjukdom

Viros är den farligaste sjukdomen som drabbar orkidéer. Infektion av växten med virus manifesteras av en övergripande långsam tillväxt, deformation av löv och blommor. Klorotiska fläckar bildas på bladen. Virus introducerar växter för skadedjur eller överför dem med infekterade verktyg. Ett effektivt medel för behandling av viros är ännu inte känt. Angripna växter måste förstöras.

Djur skadedjur

Sköldar

De attackerar vuxna växter och skadar lövsugare. Skölden (tillhör maskarna) har en kropp som skyddas av vaxutsöndringar i form av en sköld. En vuxen ansluter sig till en plats för livet. Om vi hittar en liten förekomst tar vi bort dem mekaniskt genom att först gnugga dem med tvålvatten. Om en stor mängd detekteras , applicerar vi upprepade gånger den insekticida lösningen, alternerande den aktiva substansen. Tillsätt ett vaxvätningsmedel till sprayen.

Puklice

De skadar också orkidéer genom att suga grönsaksjuicer. Deras förekomst signaleras av olika fysiologiska störningar hos växten. Puklice (tillhör maskarna ) har en rygg täckt med vaxutsöndringar i en oval eller rund form. Vid en liten förekomst kan vi smeta skadedjur med alkohol och ta bort dem mekaniskt. Vid en stor förekomst sprayar vi med insekticider , som vi alternerar. Vi tillsätter ett vätmedel till sprayen.

Bladlöss

De parasiterar på växtens ovanjordiska delar - på blad, stjälkar och blommor. Genom att pumpa en stor mängd juice förhindrar de att orkidéerna växer friska. Organofosfatinsekticider används upprepade gånger för sprutning och måste roteras.

Rotlöss

De attackerar de underjordiska delarna av orkidéerna, vilket skadar zigenarna. Organofosfatinsekticider appliceras omväxlande.

Kvalster

De förekommer främst på undersidan av bladen. Ett fint spindelnät uppmärksammar deras närvaro och att bladen är lika dammiga. De förökar sig mycket snabbt och får motstånd mot sprutning. Åtgärder måste vidtas omedelbart. Det är nödvändigt att ta bort och förstöra de angripna delarna av växten. Acaricidal spray används upprepade gånger för att utrota kvalster - det är nödvändigt att byta dem.

Professionella imitationer av orkidéer

Nackdelen med att odla orkidéer i våra klimatförhållanden är att dessa dekorativa blommor bara kan odlas inomhus. Emellertid kan konstgjorda imitationer av orkidéer, producerade i ett mycket brett sortiment, enkelt användas för att slutföra exteriörer .

Imitationer av olika arter av orkidéer kan köpas i olika versioner. Både som växter som växer i krukor, men också som enskilda blommande kvistar, eller i form av vackra kransar . Alla producerade varianter finns i flera storlekar. Det övergripande utseendet på imitationerna går inte att skilja från de levande originalen. Textilier används i kombination med plast för tillverkning av kronblad. Stammar, löv och luftrötter är gjorda av kvalitetsplast med den senaste tekniken. Tack vare det kan du placera din Orchid var du än tycker. Du behöver inte ta hänsyn till temperatur, luftfuktighet, ljus. En annan fördel med orkidéimitationer är att de inte kräver något underhåll var de än placeras. De behöver bara torka av dammet och sköljas med vatten. Med tanke på deras livslängd är de definitivt ett bra val.