Kontakta oss info@hk-green.eu

Monstera och hennes sjukdomar

Monster är bland de allra flesta populära prydnadsväxter som odlas inomhus. Deras popularitet baseras främst på deras skönhet och anspråkslöshet. Typiska perforerade löv och luftrötter Jag gillar att gissa alla. En annan fördel är att monstren växer långsamt, så det är inte nödvändigt att byta livsmiljö ofta. Statligt äldre växter estetiskt mycket lämpliga dekorativa kompletterar de större inre utrymmena. Den mest kända och mest odlade är Monstera deliciosa.

Vad ska du se upp för när du odlar ett monster?

Sjukdomar

Bladfläck

Det är en av de sjukdomar som Mostery oftast lider av. Om bruna vattniga fläckar bildas på bladen, som snabbt förstoras, är orsaken överdriven fukt. Monster måste skapa en torrare miljö. Häll växten direkt i underlaget och fukta inte bladen. Mindre angripna löv bör botas på detta sätt. Blad som är starkt angripna måste tas bort.

Om fläckarnas kanter blir gula och svarta fläckar visas på ytan av fläckarna, då attackeras Monstera redan av svampsporer. Orsaken till denna sjukdom är att för tungt substrat används för odling i kombination med överdriven bevattning av Monstery. Sjukdomen kan också överföras från andra närliggande växter eller infekterade verktyg.

Vi behandlar växten genom att vattna den mindre och bara i underlaget. Vi kommer att använda ett mer genomsläppligt underlag med ett tillräckligt dräneringsskikt och en blomkruka med dräneringshål. Vi tar bort alla angripna löv och behandlar växten genom upprepad sprutning (3-4 gånger) i ett tidsintervall på cirka 10 dagar.

När man använder ett naturligt preparat baserat på grapefruktjuice , skiljer sig användarnas åsikter om dess effektivitet. Det anses effektivt om sjukdomen diagnostiseras i ett tidigt skede och spray appliceras omedelbart. Annars är den rådande uppfattningen att den är mycket lämplig som ett komplement till växtnäring. Goda resultat för att bekämpa denna sjukdom uppnås efter användning av en kemisk fungicid.

Rotröta

Denna sjukdom orsakas av svampar på växtens rotsystem. Formar bildas snabbt och enkelt i varma och mycket fuktiga miljöer. I Monster manifesterar sjukdomen sig genom att bladen blir gula och stjälkarna mjuknar och brynar. Hela växten vissnar gradvis och kan dö. Om vi känner igen symptomen på denna sjukdom i tid och reagerar omedelbart på rätt sätt kommer vi att kunna rädda växten. Efter att plantan har tagits bort från substratet är det nödvändigt att kontrollera rotsystemets tillstånd. Om rötterna är bruna och mosiga kan växten inte längre hjälpas och måste förstöras. Men om vi upptäcker att de flesta rötterna är styva och vita kan vi börja behandlingen. Vi tar bort sjuka delar från rotsystemet. Vi kommer också att ta bort de angripna bladen och stjälkarna. Det är också nödvändigt att ta bort flera icke-angripna löv för att säkerställa en balans mellan den ovanjordiska delen och rötterna. Vi planterar växten i ett nytt underlag. Häll i en fenolisk lösning.

Skadedjur

Juli

Monster som odlas på en för mörk plats kan vara angripna av maskar. Det är en liten vit däggdjursinsekt, som vi registrerar som vita fluffiga tofsar på bladens stjälkar och undersidor. Bladen på den angripna växten vissnar och gula. Om förekomsten av skadedjur upptäcktes tidigt kan de avlägsnas genom att noggrant torka de infekterade delarna med en trasa fuktad i alkohol. Om detta inte hjälper, eller attacken är mer omfattande, kommer vi att använda en insekticid.

Kvalster

Om vi odlar Monster i en miljö med för låg luftfuktighet kommer andra parasiter - kvalster - att dyka upp på den. Kvalster är inte insekter, utan är spindlar. De är mycket små, bara synliga med förstoringsglas. Vi registrerar först deras förekomst enligt den typiska spindelnät på bladens undersida. De är röda i färgen och livnär sig på att suga av växtsaft, vilket leder till en minskning av plantans totala tillstånd. Att bekämpa kvalster är inte lätt. Kvalster förökar sig snabbt och blir snabbt resistenta mot bekämpningsmedel, så det är nödvändigt att använda bekämpningsmedel med olika aktiva ingredienser vid upprepad sprutning. Det är viktigt att ta bort och förstöra de angripna bladen. Det är nödvändigt att öka luftfuktigheten i enlighet därmed.

Tecken på felaktig odling av monster

Blekta små löv och långsam tillväxt

Det är mycket troligt att växten har lite ljus. Skuggan passar henne inte.

Bruna kanter på blad

Orsaken kan vara mycket torr luft. Jag kommer att eliminera problemet genom att dagga växten. Liknande symptom uppträder på växten även om blomkrukan är för liten.

Det finns inga hål i bladen

Detta är normalt för unga blad. Annars kan det bero på brist på ljus och näringsämnen. För högre växter är det nödvändigt att trycka in luftrötterna i underlaget, eller se till att de växer till ett stöd - mossstav.

Veckade kanter på blad

Detta indikerar brist på värme och ljus på vintern.

Blek till gula blad med vita fläckar

Den mest troliga orsaken är för mycket ljus.

Fallande löv

Det är normalt att de nedre bladen på äldre växter faller av. Om bladen faller oftare kan orsaken vara ett allvarligt problem. Vi tittar på de övre bladen. Om de blir bruna och torra innan de faller är orsaken en hög temperatur. Oftast på vintern, om plantorna placeras nära radiatorer.

Gulning av löv

Om bladen blir gula och inte ruttnar är orsaken brist på näringsämnen. Bladen blir gula, mjuknar och ruttnar upp - orsaken är för mycket vatten.

Professionella imitationsanläggningar

Monstera är en av de populära krukväxterna. Den typiska, mycket dekorativa formen på bladen är en integrerad del av många bostadshus och redskaps interiörer. Behovet av lämpliga odlingsförhållanden begränsar dock fortfarande deras användning. Monstera som en professionell imitation produceras i ett stort antal mönster och storlekar. Alla intresserade kommer definitivt att välja sina egna i storlekarna 40 - 200 cm. Mycket fina är de separata bladen och konstgjorda senorna. Monstery hängande dekorationer i en mossboll är attraktiva. Förutom de mest populära och utbredda Monstery deliciosa produceras också imitationer av andra, för odling av mer krävande arter. Med hjälp av lämpliga material produceras också ett brett utbud av konstgjorda monster avsedda för utomhusinstallation. Deras kvalitet är en garanti för långsiktigt motståndskraft mot väderförhållanden.