Kontakta oss info@hk-green.eu

Julens historia

Helgdagar med fred, kärlek och umgänge med familj och vänner närmar sig oemotståndligt. Det är denna underbara period som åtföljs av enorm stress, rusar och hittar de bästa gåvorna.

Perioden före den magiska julen tog dock inte alltid denna form. I dagens artikel kommer vi att berätta vad om historien om denna underbara och älskade period - julperioden.

Det första viktiga elementet som vi inte får nämna är varifrån den här viktiga perioden på året egentligen kom.

Julen beskrivs som en blandning av olika religiösa, hedniska och andra traditioner. Ur en annan synvinkel bygger julen på traditioner. Precis som andra högtider är de nära kopplade till början på något nytt, annars är det inte detsamma vid jul. Varje år, i århundraden, firas jul strax efter vintersolståndet, så något nytt följer, nämligen sommarsolståndet.

Undrar du varför julen firas några dagar efter vintersolståndet, den 24 eller 25 december? Ur kristen synvinkel är julfirandet kopplat till datumet för Jesu födelse. Denna hypotes behöver dock inte baseras på verkliga fakta, eftersom det specifika datumet är okänt. Enligt teorin valde de kristna datumet 25 december på grund av ovannämnda solstånd. De valde detta datum främst på grund av solståndet, från vilket solen börjar gå upp. För dem innebar det Frälsarens ankomst. Den andra teorin är att detta datum valdes med hänsyn till påskfirandet. Återigen följer solståndet 9 månader efter equinox nära vilken påsk firas. Den tredje teorin är att kristna försökte täcka de då mycket viktiga högtiderna, till exempel firandet av kulten av den gammelpersiska solguden Mitra.

Traditionen förknippad med att göra julkulor populariserades av Frans av Assisi på 900 -talet. Denna vackra anpassade spridning med blixtsnabbhet över hela Europa. Det finns flera symboler i färger och alla anslutningar som har varit och fortfarande tillämpas på jungfruscenen. Det är jungfruscenen som är dekorerad med löv, murgröna eller till och med mistel. Färger som rött, grönt, guld representerar symboler för blod och evigt liv. De gåvor de tre kungarna gav till lille Jesus symboliserar evigt liv.

Och vad innebar det? Misteldekoration kommer från gamla europeiska myter och folklore. När det finns karakteristiska vita bär på växten och ett par kyssar under denna utmärkta växt, bryter ett av bären av som ett tecken på fertilitet.

Om ordet jul sägs, kommer det mest värdefulla elementet att tänka på direkt. Elementet är trädet i samband med dess dekoration. Den extremt populära dekorationen av träd är från 800 -talet och kommer från hednisk tillbedjan av träd. Sv. Boniface förklarade att i stället för ekar, en gran ska träd dyrkas, vars spets pekar mot himlen och formen på gran liknar den heliga Treenigheten.

Begreppet julgran , som är extremt rungande även på 2000 -talet, dök inte upp förrän på 1100 -talet senare - specifikt på 1800 -talet. I vissa delar av världen används julkaktus och andra växtsorter också som julpynt.

Ljusen, som också är ett karakteristiskt inslag i julen, är en symbol för Jesus - världens ljus. Men vi vet från historien att eld alltid har varit en hyllning av dagjämningen. Denna dekoration, som är extremt populär bland många, har, som redan nämnts, en mycket större och djupare innebörd än bara meningslös och överdriven dekoration av huset eller husets utsida.

Julsånger och sånger är en kombination av kyrkliga sånger och folksånger. Popularitet och popularitet ökade och började snabbt växa uppåt på 1800 -talet. Det var under denna period som människor började förena alla förbindelser och djupare social betydelse. Till denna dag möter vi julsånger som hörs överallt, minst en månad före denna magiska period. Detta marknadsföringsgrepp är kopplat till den konsumtion vi står inför. De fängslande melodierna som är karakteristiska för dessa låtar är populära hos många och därför kan det bromsa oss, lugna ner oss och i köpcentra kan vi alltså spendera mycket mer tid - vi ökar omsättningen för handlare.

Och hur är det med gåvor? Många tror att symboliken för att ge gåvor kommer från Bibeln, med de tre kungarnas ankomst till Betlehem. Men sanningen är en annan. Symboliken att ge gåvor följer traditionen med den antika romerska högtiden Saturnalia till ära för guden Saturnus. Innehållet i gåvorna har dock liknat dagens i århundraden. Materialfrågor som var karaktäristiska för tiden. I stället för plastleksaker hittade barn ofta leksaker gjorda av material av bättre kvalitet, som trä, under trädet.