Kontakta oss info@hk-green.eu

Cypern och dess sjukdomar

Cypern (lat. Cupressus ) är ett elegant vintergröna träd. Träd och buskar från den cypriotiska familjen växte på jorden under antiken. De var här innan de första lövträden dök upp. Släktet Cyprusy tillhör familjen Cypressaceae (lat. Cupressaceae ), som också inkluderar släktet Cypruštekov, Tují, Borievok, men också de berömda Sequoias. På grund av att Cypern kommer från Medelhavet kan deras tillväxt påverkas negativt av våra väderförhållanden. Ändå är Cypern ganska odlat i vårt land, planterat utomhus, men också i krukor som ett lämpligt estetiskt komplement till terrasser och balkonger. De misstag som görs i odlingen av Cypern kan bero på sjukdomar i dessa träd eller kan vara angripna av skadedjur. Vi registrerar de första symptomen på vågen - nålar.

Sjukdomar

Rotröta

Om vi har planterat Cypern på platser med för mycket jordfuktighet är det mycket troligt att de kommer att visa rotröta med tiden. Denna sjukdom orsakas av svampar för vilka förhållandena i livet i fuktig jord är lämpliga för liv och reproduktion. För att förhindra denna sjukdom måste man vara försiktig när man planterar Cypern. När du planterar, använd friska, kemiskt behandlade plantor och välj en livsmiljö som inte är för fuktig, eller justera jorden med lämpliga dräneringsåtgärder. När vattning, vi ser till att vi inte överfyllnad Cypern.

Symptomen på denna sjukdom återspeglas i plantans övergripande tillstånd. Tillväxten försvagas, skalorna blir gradvis gula till bruna. Skott och hela grenar torkar. Rothalsen, blir rostig till mörkbrun. Cypern kommer att rasa och förr eller senare dö.

Vid behandling av detta sjukdomsberörda Cypern måste vi behandla rotsystemet. Sjuka rötter är bruna till svarta i färg. Om vi upptäcker att de flesta rötterna är sjuka - de är leriga kan Cypern inte räddas. Trädet måste brännas. Om de flesta rötterna är friska tar vi bort de sjuka delarna upp till de friska - fasta delarna. Vi behandlar de friska delarna av rötterna tillräckligt med en fungicidlösning , och om trädets storlek tillåter det överför vi det till en annan, mer lämplig plats. Vi kommer också att ta bort alla sjukdomsmärkta delar från den ovanjordiska delen av Cypern. Vi kommer också att ta bort en del av de friska grenarna för att upprätthålla en jämvikt mellan det försvagade rotsystemet och den ovanjordiska delen.

Brunning och torkning av vågar

Denna sjukdom förekommer relativt ofta hos yngre individer. De första symptomen uppträder på unga Cypern i mitten av sommaren. På de nedre grenarna visas gula fläckar på vågens ovansida, som gradvis blir bruna. Vågen ser ut som att de brunnit. Förebyggande skydd är att följa rätt odlingsregim - särskilt när det gäller vatten. Som ett förebyggande medel, men också för behandling av redan infekterat Cypern, applicerar vi en lämplig fungicid. Vi kommer att ta bort de drabbade delarna.

En annan orsak till sjukdomen, där nålarna torkas bruna och dör på Cypern, är infektion med svampen Kabatina thujae. Fruktkropparna hos dessa svampar är svarta, men så små att deras närvaro bara kan upptäckas genom noggrann inspektion. Oftast påverkas bara små delar av växten av sjukdomen, men om infektionen är allvarlig kan hela växten dö. Under behandlingen är det nödvändigt att ta bort och förstöra sjuka delar. Vi behandlar de drabbade områdena med en fungicidlösning .

Om Cypern är infekterat med svampen Pestalotia funerea manifesteras detta genom att vågarna gulnar och bryns och deras gradvisa nedgång. Denna sjukdom uppträder mer sannolikt hos individer som försvagas av felaktig odling. De drabbade delarna måste avlägsnas och sprutas med en fungicid. Det är nödvändigt att eliminera bristerna i odlingen, vilket ledde till att trädet försvagades.

De beskrivna symtomen kan dock också förekomma på växter av andra skäl. Detta kan bero på olika typer av djurskadegörare eller felaktig odling av Cypern. Men om detta i följande avsnitt.

Professionella imitationer av cypresser

Som vi har funnit undviks sjukdomarna inte ens av Cypern och andra växter av den cypriotiska familjen. Många faktorer måste beaktas när man odlar dem, vilket måste beaktas när man väljer en lämplig livsmiljö. Vi kan inte ha en växt placerad var vi än tror att den skulle passa. När man planterar fritt, men också när man odlar mindre individer i krukor, måste man också se till att eventuell infektion inte äventyrar andra prydnadsväxter eller nyttiga växter. Genom att använda imitationer av Cypern, Tuja, Cypriot och Borievok har vi inte många problem . Dimensionellt (upp till 210 cm) är de också lämpliga för att imitera gratis plantering, och som mindre individer i krukor av olika typer och färger används de alltmer för att försköna interiörer. I kombination med eteriska oljor är illusionen av verkligheten perfekt. Under underhåll är det bara nödvändigt att torka damm från konstgjorda Cypern och skölja det ibland. PE- och PVC -baserade material garanterar långsiktig användning NONSTOP utomhus, oavsett årstid och väderförhållanden.